mandag den 15. oktober 2012

God (of manga) is in the house


Kunsthal Brænderigården i Viborg danner i dette efterår rammen omkring udstillingen ”God of Manga –  Osamu Tezuka”, og der kan man opleve alle tiders mangamester.Det ville jeg også.

Det var en klar og kølig dag, og jeg havde besluttet mig for at forlade fæstningsbyen og drage til den jyske Kulturhovedstad. Oktobersolen skinnede ned over det midtjyske landskab, der rullede langsomt forbi togets matte ruder, i et Danmark klædt i efterårets smukkeste farver. I eftermiddagens lange skygger var der god tid til at reflektere over målet for rejsen.

Det stod klart for mig, hvorfor man netop i Kunsthal Brænderigården tør binde an med så massiv en urkraft som Osamu Tezuka. Viborg betyder på gammel dansk helligstedet på bakken og var engang Jyllands hovedby og politiske magtcentrum. Det var her troens folk og adelen smykkede byen med fornemme bygninger, der stadigvæk strækker sig mod himlen. Det var også i Viborg, at kongerne færdedes og blev hyldet som rigets øverste.I dag er Viborg en lysende stjerne i det store kulturelle univers, hvor Brænderigården og Viborg Animationsskole blandt andre spiller en væsentlig rolle.Byen har altså format - både historisk og kulturelt.


Når man ankommer til Kunsthallen, ser man omgående, at Tezuka er i huset, forsiden er nemlig beklædt med et stort rødt banner hvor tetsuwan atomu byder velkommen. Vel indenfor i de lyse lokaler bliver man igen mødt af ”Osamu Tezuka” i rød/hvide farver, og turen rundt i Tezukas univers, kan tage sin begyndelse.

På udstillingen kan man konkret opleve kopier af udvalgte originale værker fra Tezukas enorme produktion, hvilket er en fryd for øjet.Jeg er samtidigt i tvivl om, hvad jeg skal synes om, at Tezukas univers og, i det hele taget, tegneserier udstilles og videreformidles som billedkunst hængende på en væg. Den besøgende får dog uanset en unik mulighed for at komme lidt tættere på selve Skabelsen, og dette er en god oplevelse, som Kunsthal Brænderigården skal have tak for.





 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar