fredag den 22. februar 2013

Alle tiders RoboCat!

På mangaplaneten slår vi ikke katten eller andre ting af tønden. Vi slår derimod et slag for alle tiders japanske robotkat, og det er Doraemon.

Omdrejningspunktet i Doraemon er det venskabelige forhold mellem drengen Nobita Nobi og så naturligvis den blå robotkat Doraemon.

Doraemon kommer oprindeligt fra det 22. århundrede. Faktisk er det Nobitas tipoldebarn Sewashi Nobi, der sender robotkatten tilbage i tiden for at hjælpe drengen, der ikke har det helt nemt. Nobita er, socialt set, lidt utilpasset. Han bliver drillet og taber altid i slagsmål. Han er doven og prøver at springe over hvor gærdet er lavest. Han har også problemer i skolen, men til gengæld er han så dårlig til sport.
Med til beskrivelsen af Nobita hører, at han også kan være både hjælpsom, opfindsom - og modig når det gælder. Med andre ord, så besidder Nobita typiske karaktertræk og menneskelige egenskaber, som de fleste nok kan nikke genkendende til, og derfor kan identificere sig med.

Robotkatten har også en historie, der heller ikke er lutter solstråle, og det er samtidigt fortællingen om hans udseende. Oprindelig havde Doraemon ører, som katte jo har, men en robotmus kom for skade til at spise dem, hvilket har udstyret vores blå ven med et særdeles anstrengt forhold til mus.
Doraemons mission er altså at støtte Nobita når det gælder, og her kan der være tale om alle mulige og umulige situationer. Den både venlige og intelligente kat har til det formål  et uudtømmeligt arsenal af  futuristiske hjælpemidler, som han trækker op af den kænguruagtige lomme, der er monteret forrest på maven. Det er især disse gakkede gadgets der former historien, og medvirker til at Doraemonfans hver gang glæder sig til en nyt besøg i robotkattens og Nobitas herligt fjollede univers.

Doraemons far hedder Fujiko F Fujio eller Hiroshi Fujimoto, som er hans borgerlige navn. Fujimoto er fra 1933 og dannede meget tidligt et arbejdsfællesskab med skolekammeraten Motou Abiko. Deres ankomst til mangaplaneten var perfekt timet, fordi Osamu Tezuka, som de begge nærede stor beundring for, var nemlig  på vej frem med stormskridt, og hans værk såvel som hans inspiration for tegneserietegnere, der var unge i 50erne, kan naturligvis ikke fremhæves nok.
Fujimoto lagde pennen for good i 1996 og oplevede således ikke, at Doraemon i 2008 blev udnævnt til anime ambassadør for Japan. Ej heller, at man i 2011 rejste en statue i form af et Fujiko F  Fujio museum i Kawasaki. Ærestitler og statuer bør man naturligvis respektere, men, som med nytårsfyrværkeri og rådne æg, altid omgås med største agtpågivenhed, og Fujimoto og Doraemon kan klare sig uden.

 

 



 
 

2 kommentarer:

  1. Det er mega awesome, at du samler på frimærker fra Japan, totalt mega cool man! :D
    Det kunne være nice, at se hele samlingen!

    Jeg kan godt lide din mangablog. Det er sjældent man finder sådan nogen, normalt er de kun om cosplays (Eller også har jeg bare ikke kigget de rigtige steder ^^').

    Jeg kunne tilgengæld godt tænke mig flere updates ;3;

    Lolomus ~ Lolomus.blogspot.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din hilsen. Jeg opdaterer ca. en gang om måneden, så bare hæng på og følg med i livet på Mangaplaneten.

      Slet