fredag den 25. marts 2016

Påskemanga # 1

På Mangaplaneten er der påskeferie, og så kan man jo passende læse en tegneserier eller to - det kan man nu altid, højtid eller ej.Her er der nemlig altid gang i flere tegneserier på en gang.

Osamu Tezuka
For faste eller momentvis faste læsere af nærværende blog kommer det næppe som en overraskelse, at Tezuka naturligvis har en særlig status. Det er næsten uundgåeligt på en blog, hvor fremtiden ligger begravet i fortiden. Tezuka er ikke Gud, selvom nogen vil mene det stik modsatte.Han er allestedsnærværende, men det er som menneske, med det som han myreflittigt producerede hele livet.

Det er især de helt tidlige ting, som jeg har læst mest i, og det er faktisk ved at være længe siden.
Derfor er jeg gået igang med mit hidtil største læseprojekt. Det drejer sig om Buddha, et imponerende værk, som er Tezukas fortolkning af  historien om Gautama Buddhas liv og levned. Jeg læser
Verticals flotte murstensudgivelse på 3000 sider, og er i skrivende stund 600 sider inde i fortællingen.

Det er er en skøn læseoplevelse, hvor livets både store og små spørgsmål om menneskets grundvilkår gøres til genstand for refleksion og eftertanke. Tezuka lader historiens hovedpersoner gennemspille hele følelses-registeret, hvilket ikke altid gør det nemt at være i læserens rolle. Men personerne i Tezukas univers besidder på den måde også alle de egenskaber, som gør os til mennesker, og selv når det smerter mest, så genkender man sig selv på godt og ondt. Netop dette gør Buddha og Tezuka så forbandet god.

Nu poster jeg nærværende indlæg og følger op med Påskemanga # 2 senere.

Glædelig langfredag.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar