søndag den 5. april 2015

"My job is to fill a void in your heart"

På mit skrivebord ligger der to  meget forskellige japanske tegneserier,(der ligger faktisk mere end to), som begge har Fujiko Fujio A tilfælles.

Fujiko Fujio A er uden tvivl en af Japans heavyweight mangategnere og nok især kendt for samarbejdet med Fujiko F, der resulterede i Doraemon, som jo er en kær gæst på Mangaplaneten.

Selvom det står sort på hvidt, kan det alligevel være svært at forstå, at det er den samme hånd der har ført pennen i skabelsesprocessen af to meget forskellige mangauniverser. Samtidigt er det jo heller ikke usædvanligt at visse tegneserietegnere spænder vidt og bredt, her tænker jeg lige umiddelbart på Jean Giraud.

Men den ene er den gakkede horrormanga Kaibutsukun, og den anden er The Salesman Returns.

Sidstnævnte er et mørkt rum kun oplyst af en nøgen pære,hvor der ikke er rart at være, hvis altså man åbner døren og træder ind. Vi har lukket døren bag os nu.

Hovedpersonen er sælgeren Moguro Fukozou aka Warau Salesman - den grinende sælger. Distingveret, storsmilende og høflig. Han støtter dig i at nå dine mål, og giver velvilligt råd og vejledning til, hvordan du kan få opfyldt dine inderste ønsker.Han giver dine hedeste drømme en hjælpende hånd. Men det er ikke nødvendigvis gratis eller omkostningsfrit at handle med den grinende sælger.

The Salesman Returns rummer otte fortællinger som er en sorthumoristiske rundrejse i folks drømme og lidenskaber, også de forbudte og socialt og menneskeligt anskuet uacceptable af slagsens. Og den grinende sælger optræder i en sær dobbeltrolle, hvor han  skubber sine kunder mod afgrunden, der venter under begæret og de stærke og ukontrollerbare drifter og samtidigt advarer mod at give sig i længslernes vold.

Værket efterlader læseren, i hvert tilfælde undertegnede, med en svært definerbar følelse af ubehag, der ikke rigtigt vil gå væk, men også med et budskab i mellem linjerne om, at begær efter mere kan  blive et altopslugende umætteligt sort hul, der ikke levner roen i nærværet og øjeblikkets selvopfyldelse nogen chancer.

Hvor f.eks Doraemon er en manga, som henvender sig til børn i alle aldre, så er Moguru Fukozous univers så absolut en tegneserier for den voksne læser.Og med dette grumt eftertænksomme værk, som man ikke sådan lige bliver færdigt med, vil jeg ønske jer en fortsat god påske med masser af mangalæsning!





















Ingen kommentarer:

Send en kommentar