onsdag den 23. maj 2012

Undergrundsmanga

Komiketto 2011 part 2  

Jeg spekulerede på, hvordan et gigantisk tegneseriemarked som Komiketto forholder sig til den etablerede mangaindustri i Japan? Dette, og mere til, blev jeg klogere på efter en tur omkring Komikettos informationstand, hvor man venligt besvarede alle slags spørgsmål, og uddelte informationsmateriale.

Man afviser ikke den kommercielle forlagsverden, som også har sit eget hjørne i Tokyo Big Sight. Men Komiketto ønsker først og fremmest at yde støtte og support til undergrunden, uden så megen hensyntagen til eventuelle brancherelaterede interesser, og det en praksis man kun kan hilse velkommen. Samtidigt er det uafhængige marked for amatørtegneserier, som sådan, stort allerede. En populær mangacirkel kan sagtens sælge mange tusinde doujinshi manga, fortæller de venlige medarbejdere i informationen.

Undergrundsmanga
Man kan imidlertid glæde sig over, at Komikettos ideologiske bagdør har en kattelem, som åbner op for spændende muligheder på tværs af kunstneriske og kommercielle dispositioner.  I informationen fortæller man nemlig, at Komiketto ikke blot er de glade, og ved selvsyn meget dygtige, amatørtegneres markedsplads, men også rummer en legeplads for professionelle tegneserieskabere. Nogle tegnere kickstarter deres karriere på Komiketto, og talentfulde tegnere, som forlader undergrunden til fordel for en professionel karriere, er velkomne tilbage, så længe at de repræsenterer sig selv – og ikke en kommerciel udgiver. Dette betyder, at de professionelle mangategnere kan bruge Komiketto til at afsætte og udbrede værker som måske ikke opfylder de krav og forventninger, den kommercielle forlagsverden kunne have til en given tegners produktion. Dette skaber med andre ord mulighed for, på Komiketto, at investere i special editions, og udgivelser med et begrænset oplag.

Efter en hektisk eftermiddag er sanserne herligt sønderbombede af mange indtryk, som det tager tid at få filtreret og fordøjet. Er Komiketto så nørdernes glade gensynsfest, mangaens mekka, eller springbrættet til berømmelse og rigdom? Måske ligger svaret et sted i gråzonen. Der er ingen tvivl om at enhver mangafan, mindst en gang i livet, bør foretage en rejse til Komiketto, for det er en stor og god oplevelse. Jeg faldt selv over en fin lille Science Fiction doujinshi i tre dele, som jeg, efter længere tids forsøg på at finde standen igen, omgående købte. Og oplevelsen af netop at finde nålen i den kæmpemæssige høstak, at stå overfor selve Skaberen og købe hans produkt, er rigtig god.

Et er sikkert, at Komiketto er det japanske tegneserieunivers store kosmiske benzinstation, hvor ildsjæle fra undergrunden samles for at tanke op og brænde igennem. Det er her stjerner fødes, og amatører mødes, igen, for i fællesskab at skinne og lyse for den søgende på rejsen gennem den populærkulturelle nat.

Næste gang vi ses, går vi om bord i et af mangaplanetens allerhelligste skrifter. Vi ses!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar