søndag den 7. november 2021

Tono Monogatari

På Mangaplanetens bibliotek markerede vi Alle Helgenes Aften ved at læse japanske spøgelseshistorier.

Der var engang for længe  siden i Japan to mænd, Kunio Yanagita og  historiefortælleren Kizen Sasaki, som fandt sammen om at indsamle og bevare Japans rige tradition for myter og folkesagn. Vi snakker om hårrejsende fortællinger fra en verden fuld af både hjælpende ånder og tvetydige spøgelser. Om dæmoniske dyr i uhyggelige skove og ondt skulende bjerge, hvor den ensomme vandrer blev konfronteret med det overnaturlige i alle dets konkrete former. For alt dette var vel ikke et spørgsmål om tro, men den skinbarlige virkelighed, eller hvad?

Kunio Yanagita rejste sammen med Sasaki til sidstnævntes hjemegn Tono, og her gik turen til det hinsides, ad mørke stier, i jagten på et stykke af den japanske litteraturs dystre folkekultur. Resultatet førte til Tono Monogatari. Fortællinger fra Tono.

Mange år senere, i en anden tid og et andet sted, tog den store japanske tegneserietegner Shigeru Mizuki fortællingerne fra Tono Monogatari til sig og fortolkede historierne gennem sin både realistiske og karikerede tegnestil, som forresten nok kan dele vandene, til tider. 




I 2021 udkom så denne flotte udgivelse oversat af Zack Davission, der også leverer en god introduktion til Tono Monogatari. Han sætter værket ind i en større kulturhistorisk ramme og guider læseren hele vejen igennem værket, hvilket gør de 254 sider til en absolut solid udgivelse. Læseren tilbydes med andre ord mere end en skøn læseoplevelse med Shigeru Mizuki.

Mangaflippere vil nok uden tvivl tage Tono Monogatari til sig, men måske Japanhipstere, med hang til litteraturhistorie, horrorfreaks og gymnasielærere, der skal arbejde med Japan som tema, vil kunne få glæde af værket. Og den anden vej rundt, så kunne der jo godt være nogle elever i de ældste klasser eller gymnasiet, der læser med her. Prøv og stik jeres lærer Tono Monogatari, hvis I mangler noget til jeres projekt om Japan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar